Nieuwsbrief

Gezonde burgers in een gezonde gemeente

Je wil inwoners ertoe aanzetten gezonder te eten? Actie ondernemen om hen te doen stoppen met roken? Ervoor zorgen dat ze zich fit in hun hoofd voelen? Dat kan. Met Gezonde Gemeente zet je het gezondheidsbeleid op de lokale agenda van je stad, gemeente, OCMW, wijk of buurt.

Je kan bij het Logo terecht voor materialen en projecten om een gezonde levensstijl te promoten. Maar ook voor coaching en advies over een integraal gezondheidsbeleid ben je bij ons aan het juiste adres.

Groeitraject

Het groeitraject wordt tweedelig benaderd. Enerzijds heb je de beleidsmatige groei die rekening houdt met de vooruitgang binnen de zeven componenten van een succesvol gemeentelijk gezondheidsbeleid. Deze groeicomponenten vormen de basis van de groeimeter. Anderzijds bundelt het stappenplan alle voorgaande documenten, tools, informatie en acties in één handige leidraad. Het vormt de rode draad voor het opzetten van het gezondheidsbeleid en die dient tevens als concreet ondersteuningskader. Hieronder worden beide benaderingen verder toegelicht.

Interne linkZeven componenten van een succesvol gemeentelijk gezondheidsbeleid

Onderstaande componenten vormen de basis van de groeimeter. Deze componenten focussen op structurele voorwaarden voor het gemeentelijk gezondheidsbeleid en dit in 5 groeistappen. Deze groeimeter zal gebruikt worden om jaarlijks de voortgang van je gemeentelijk gezondheidsbeleid te monitoren. Deze componenten komen binnen verschillende stappen aan bod. Door te klikken op elke component krijg je alvast een fiche met tips om in deze succescomponent te slagen.

   
 

Interne linkHet stappenplan: stappen in het maken, uitvoeren en evalueren van een gezondheidsbeleid

Het gloednieuwe stappenplan ‘Gezonde Gemeente’ is gebaseerd op het bestaande stappenplan dat terug te vinden is op de Vlaamse website Gezonde Gemeente maar nog meer geconcretiseerd naar de regionale werking van Logo Mechelen. Daarenboven worden alle tools, informatie, materialen en methodieken, … die je eerder werden bezorgd, gebundeld in een duidelijk overzicht. Voor gemeenten is het niet evident om een integraal gezondheidsbeleid uit te bouwen maar met regie vanuit het lokaal bestuur gaan we graag samen het groeitraject doorlopen.

Op 17 oktober 2014 bezorgde jouw Logocoach je het stappenplan digitaal.

Sta je te popelen om toch al aan de slag te gaan met de keuze van concrete acties? Dan kan je inspiratie opdoen in ons inspiratiedocument voor 2014 – 2015.

Check ons groeitraject 'Gezonde Gemeente'. Hét houvast voor jouw gemeentelijke gezondheidsbeleid! Kijk ook eens op www.gezondegemeente.be

 

Ga aan de slag.
10-daagse van de Geestelijke Gezondheid
Onder het motto ‘Samen Veerkrachtig’ nodigen we je uit om een actie te organiseren die aanmoedigt tot het verhogen van de veerkracht. De 10-daagse is het uitgelezen moment om mensen bewust te maken van het belang van een goede geestelijke gezondheid.
10.000 stappen
Actie om dagelijks meer te bewegen thuis, op school, op het werk,...
4 voor 12
Doorbreek het taboe over psychische kwetsbaarheid met de campagne 4 voor 12.
Actieve Kinderopvang
Actieve kinderopvang focust op beweging, voeding en de preventie van lang stilzitten binnen de buitenschoolse opvang.
Als kleine kinderen groot worden
Een vorming over alcohol, tabak en drugs voor ouders van tieners.
Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker
Spoor vrouwen aan om een uitstrijkje te laten nemen.
Bevolkingsonderzoek Borstkanker
Spoor vrouwen aan om zich gratis laten onderzoeken. Oktober is borstkankermaand!
Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker
Spoor mensen aan om zich te screenen op dikkedarmkanker.
Bewegen Op Verwijzing
Een Bewegen Op Verwijzingcoach motiveert volwassenen om werk te maken van een actievere levensstijl. De huisarts maakt hiervoor een verwijsbrief.
Bewegingsdriehoek
Voldoende bewegen, hoe doe je dat? De bewegingsdriehoek legt het je uit.
Bike to Work
Bike to Work helpt je onderneming op weg naar meer fietsmobiliteit.
Concrete ondersteuning bij milieugezondheidsproblemen

Pages

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen