Nieuwsbrief
← Vorige
Warme Steden en Gemeenten
Wat is een Warme stad?
Warme Steden en Gemeenten proberen een zorgzame en ondersteunende omgeving te creëren voor kinderen en jongeren van 0 tot 24 jaar. De stad of gemeente heeft een integraal lokaal gezondheidsbeleid gericht op de lokale noden met als doel het versterken van de veerkracht. Het is een stad of gemeente waar kinderen en jongeren gehoord worden, hun talenten kunnen ontwikkelen en waar mensen verbonden zijn met elkaar.
Waarom is een Warme Stad of Gemeente nodig?
Vlaanderen telt 1.800 000 kinderen en jongeren, maar hun geestelijke gezondheid staat onder druk. Zo blijkt uit een onderzoek van Fonds GavoorGeluk en MNM dat 1 op de 5 jongeren niet goed in zijn vel zit en dat 14% een verhoogd risico heeft op een depressie. Door de veerkracht en het mentaal welbevinden te bevorderen bij kinderen en jongeren kunnen we veel psychologische problemen op latere leeftijd voorkomen. Het heeft niet alleen voordelen op psychologisch vlak maar kan ook zorgen voor positieve effecten op de samenleving, zoals betere schoolprestaties, kwalitatievere instroom op de werkvloer en minder economische kosten.
Hoe word je een Warme Stad of Gemeente?
In een Warme Stad of Gemeente werken alle instellingen, organisaties en burgers die jongeren omkaderen op een gecoördineerde manier samen om de veerkracht en het welbevinden te versterken. In elke stad wordt gekeken naar de behoeften, naar het bestaande welzijns- en jeugdaanbod en naar de noden die nog ingevuld kunnen worden. Elke stad of gemeente werkt zo een eigen actieplan op maat uit.
Het doel is te werken aan universele preventie. Dit betekent dat de interventies gericht zijn op alle kinderen en jongeren en niet enkel op zij met mentale problemen of een verhoogd risico erop. Dit wordt gedaan door in te zetten op de 7 pijlers van veerkrachtbevordering:
- Zorg voor een goede start in het leven: aandacht voor materiële basisbehoeften en veilige hechting
- Monitor geestelijke gezondheid en organiseer een laagdrempelig (zorg)aanbod
- Bevorder de fysieke gezondheid
- Zet in op talenten
- Creëer motiverende leef- en leergemeenschappen
- Maak kwetsbaarheid bespreekbaar in een veilige omgeving
- Laat kinderen en jongeren participeren
Wie kan werken aan een Warme Stad of Gemeente?
Iedereen: lokale besturen, ouders, scholen, buurtwerkingen, jeugd- en welzijnsorganisaties, hulpverlening, huisartsen, vrijetijds- en sportverenigingen, politie en vele anderen.
Het Logo zet je op weg
Praktisch
In 2019 kon jouw stad of gemeente zich kandidaat stellen via de website www.warmestedenengemeenten.be. Motiveer bij je kandidatuur waarom je een Warme Stad of Gemeente wil worden.
Samen met de 5 pilootsteden werd de methodiek ‘Warme Stad’ verder op punt gezet tot een zevenstappenplan voor nieuwe Warme Steden en Gemeenten.
Ben je al een Gezonde Gemeente? Dan helpt de methodiek Warme Steden & Gemeenten jullie voor de concrete invulling van het thema geestelijke gezondheid bij de doelgroep kinderen en jongeren (0 – 24 jaar).
Het Logo zet je op weg
Wil je aan de slag met de methodiek Warme Steden en Gemeenten? Het Logo helpt je op weg met info en ondersteunende materialen. Voor informatie en de bevindingen van de pilootsteden kan je ook terecht op www.warmestedenengemeenten.be.
Meer informatie over Warme Steden en Gemeenten lees je in dit artikel.