Nieuwsbrief
← Vorige
Halt2Diabetes
Het doel van HALT2Diabetes is om personen met een verhoogd risico op diabetes type 2 en cardiovasculaire aandoeningen op te sporen en te begeleiden naar een gezonde levensstijl. Zo kan men het risico aanpakken en diabetes voorkomen.
Dit nieuwe preventieproject is een initiatief van de Diabetes Liga en loopt in nauwe samenwerking met het Vlaams Instituut Gezond Leven, Domus Medica, Eetexpert en met de steun van de Vlaamse Overheid. De Vlaamse Logo’s zijn samen met lokale besturen en de Eerstelijnszones partners binnen dit project.
Wat houdt het in?
Halt2Diabetes verloopt via een screening in twee stappen. Als eerste stap wordt een vragenlijst, de FINDRISC, afgenomen bij 45-plussers. Dat kan gebeuren in de huisartsenpraktijk, maar de vragenlijst kan ook breed verspreid worden. Wie een FINDRISC-score van 12 of meer heeft, wordt aangeraden om naar de huisarts te gaan voor een verdere cardiometabole risico-profilering (nuchtere glycemie, cholesterol, bloeddruk,...).
Personen die een verhoogd risico blijken te hebben op diabetes type 2 krijgen via de huisarts toegang tot laagdrempelige leefstijlbegeleiding, (o.a. Groepssessies Gezonde Voeding op Verwijzing, Bewegen op Verwijzing, rookstopsessies, …).
Voor wie?
45-plussers en personen die reeds gekend zijn bij de huisarts met een verhoogd diabetesrisico.
Wie kan met Halt2Diabetes aan de slag?
Eerstelijnszones en lokale besturen, zorgverleners, paramedici, intermediairs, …
Waarom?
1 op 10 volwassen Belgen wordt met diabetes geconfronteerd. In meer dan 95% van de gevallen gaat het over diabetes type 2. Diabetes verhoogt het risico op een hartinfarct, trombose, nier- en oogproblemen, zeker als de ziekte (te) laat ontdekt wordt. Meer dan 37% van de Belgen met diabetes weten dit niet, lopen rond zonder diagnose en krijgen dus niet de juiste behandeling.
Daarenboven heeft ook nog eens 25 à 30% van de 45-plussers een aanzienlijk risico om binnen de 10 jaar diabetes type 2 te ontwikkelen.
Het is dan ook belangrijk om diabetes zoveel mogelijk te voorkomen en vroegtijdig te ontdekken om verwikkelingen te voorkomen. Het goede nieuws is namelijk dat meer dan de helft van de gevallen van diabetes type 2 kan worden voorkomen via een gezonde leefstijl.
Interesse?
Ben je zorgprofessional en heb je interesse om HALT2Diabetes uit te rollen in jouw regio? Neem dan contact op met: preventie@diabetes.be.
.