Nieuwsbrief

Vlaams kankerscreeningprogramma kan meer dan 10.000 levens redden

Op 16/1 verscheen in De Standaard een artikel rond kankerscreeningprogramma’s dat stelt dat deze programma’s geen levens redden.

Het Centrum voor Kankeropsporing (CvKo) reageert op dit artikel en stelt dat het belangrijkste objectief van de gezondheidszorg - naast een langer leven - ook kwaliteit van het leven moet zijn. Over een periode van 20 jaar kunnen naar schatting 10.700 overlijdens ten gevolge van kanker vermeden worden. De screening tracht een kanker vroegtijdig op te sporen vooraleer er klachten zijn. Hierdoor is de behandeling vaak minder ingrijpend en minder belastend. Het is echter ook belangrijk dat screening kan aantonen dat je vaker volledig van kanker kan genezen of zelfs de evolutie naar kanker kan voorkomen.

CvKo deelt de opinie van de auteurs van het artikel in De Standaard dat steeds de balans gemaakt moet worden tussen voordelen en risico’s van deelname. Dat is de reden waarom CvKo zich richt naar specifieke leeftijdsgroepen, een optimale deelname frequentie aanraden en steeds vermelden dat personen met een verhoogd familiaal risico of klachten niet thuishoren in het bevolkingsonderzoek, maar hun huisarts moeten contacteren die hen een individueel aangepast onderzoek of opvolging kan voorschrijven.

Lees de volledige reactie van het CvKo

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen