Nieuwsbrief

← Vorige

Rookstopcursus in groep

Rookstop in groep

Sommige rokers stoppen zonder hulp of vragen advies aan hun huisarts of apotheker. Voor anderen werkt een groepscursus beter.

Een rookstopcursus in groep brengt 10 à 15 mensen samen die de sigaret vaarwel willen zeggen. Tijdens 8 bijeenkomsten werken ze naar hun rookstopdag toe. Een tabakoloog begeleidt hen daarbij. Het contact met lotgenoten zorgt voor een extra duwtje in de rug. Want stoppen met roken is voor sommigen eenvoudiger als ze samen met anderen de stap kunnen zetten. Professionele begeleiding en het contact met de groep zorgen voor bijkomende motivatie.

Voor wie?

Rokers die in groep willen stoppen

Wie kan een rookstopcursus in groep organiseren?

Lokale besturen, OCMW’s, CLB’s, scholen, huisartsen, welzijnsorganisaties, bedrijven…

Praktisch

De inhoud van de groepscursus in een notendop:

  • Sessie 1/week 1: werkwijze en afspraken, kennismaking, 3 componenten van afhankelijkheid, rookstopprofiel van de deelnemers, stoppen is een proces, rookstopmotivatie, overzicht hulpmiddelen, huiswerk, …
  • Sessie 2/week 2: feedback sessie 1, waarom afhankelijk, samenstelling sigaret, hulpmiddelen, primen en focus, CO-meting, huiswerk, ….
  • Sessie 3/week 3: mentale voorbereiding, ontwenningsverschijnselen, goesting versus drang, gezondheidsvoordelen van stoppen op korte termijn, praktische voorbereidingen, interne monoloog, …
  • Sessie 4/week 4: groepsgesprek, roken en stress, fantasie van elke roker, beloon jezelf, herval voorkomen, huiswerk, … 
  • Sessie 5/week 6: voordelen van stoppen, adviezen, gezond leven, gewichtscontrole, huiswerk, …
  • Sessie 6/week 8: hervalpreventie, begrijp waarom je ooit rookte, huiswerk, …
  • Sessie 7/week 10: hervalpreventie, huiswerk, …
  • Sessie 8/week 12: hervalpreventie, slotevent (diploma, receptie, …

De rookstopdag vindt plaats tussen sessie 2 en 4. De datum wordt in overleg met de deelnemers vastgelegd aan het begin van de cursus. Aan de deelnemers wordt gevraagd om de tabakoloog die dag telefonisch te contacteren voor een korte evaluatie. Mits toestemming van de cursist, informeert de tabakoloog de betrokken huisarts over de rookstopbegeleiding.

Het VIGeZ voorziet evaluatieformulieren voor de deelnemers en een Excel-sheet voor de tabakoloog en maakt analyses op Vlaams niveau.

Kostprijs

De tabakoloog wordt rechtstreeks vergoed via de bijdragen van de cursisten. De deelname van de cursist aan een rookstopcursus wordt grotendeels vergoed door de ziekteverzekering. Per deelnemer bedraagt de RIZIV-tussenkomst maximaal 170 euro voor 8 sessies.  De volledige cursus bedraagt 205 euro waarvan 35 euro remgeld. De deelnemers betalen voor elke sessie aan de tabakoloog.

De tabakoloog verzorgt zelf de financiële administratie, int de betalingen van de deelnemers per overschrijving en zorgt voor de terugbetalingsattesten. 

De uitgaven voor ondersteunende rookstopmiddelen (vb. nicotinepleisters) zijn ten laste van de deelnemer. Voor deelnemers die het financieel moeilijk hebben om deze bedragen voor te schieten, zoekt de gemeente en de tabakoloog naar oplossingen, eventueel in samenspraak met het OCMW.

De kostprijs voor de infosessie voor potentiële deelnemers bedraagt 100 euro voor de organisator.

Logo Mechelen zet je op weg

Wij wijzen je de weg naar een tabakoloog. Logo Mechelen communiceert plaats en data aan een pool van tabakologen uit de regio, waarna geïnteresseerden zich kandidaat stellen om de cursus te begeleiden.
 

Tip

Zie je het wel zitten om een rookstopcursus groots aan te pakken? Bekijk dan zeker 'Gemeente X stopt met roken'. Laat je inspireren door gemeenten zoals Westerlo, Retie en Arendonk waar meer dan 100 personen deelnamen. 

 

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen