Nieuwsbrief

Op naar betere bescherming tegen gedwongen meeroken

Kom op tegen Kanker heeft een actieplan klaar om mensen beter te beschermen tegen gedwongen meeroken, zowel op het werk als in hun vrije tijd. Het plan is gebaseerd op een nagelnieuw onderzoek van de KU Leuven.

Ondanks de invoering van het recht op een rookvrije werkplek in 2006 en het algemeen rookverbod in de horeca in 2011 worden nog altijd heel wat mensen onvrijwillig aan tabaksrook blootgesteld. Bijvoorbeeld als ze in een gevangenis, een asielcentrum of een instelling voor maatschappelijke dienstverlening werken of verblijven. Of als ze gaan poetsen of iemand verzorgen bij een kettingroker thuis. Ook in (half-)open semipublieke ruimtes, zoals in voetbalstadions, pretparken of op treinperrons, geldt momenteel nog geen rookverbod.

Om te onderzoeken wat mogelijk is om dit aan te pakken, deed Kom op tegen Kanker een beroep op de Rechtsfaculteit van de KU Leuven. 22 onderzoekers van de universiteit hebben de afgelopen twee jaar onderzocht of roken in voetbalstadions, kinderparken of in de auto in het bijzijn van minderjarigen strafbaar kan zijn.

Het onderzoek is een primeur voor België. Het onderzoek bewijst dat een betere bescherming mogelijk is. Beleidsmakers, werkgevers en organisaties kunnen hun verantwoordelijkheid nemen. Kom op tegen Kanker bouwt verder op dit onderzoek met een ambitieus actieplan dat moet leiden tot een rookvrije werk- en leefomgeving voor iedereen.

 
Twee overtuigende filmpjes:
 
 
 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen