Nieuwsbrief
Bevolkingsonderzoek naar kanker werpt zijn vruchten af
Het preventiebeleid rond kanker van de Vlaamse overheid werpt zijn vruchten af. Dat blijkt uit het jaarrapport 2019 van het Centrum voor Kankeropsporing en Stichting Kankerregister.
“Dankzij onze Bevolkingsonderzoeken Borst-, Dikkedarm- en Baarmoederhalskanker krijgen jaarlijks meer dan 1.400.000 Vlamingen de uitnodiging om zich te laten onderzoeken", zegt Minister Wouter Beke. "We zien dat die onderzoeken erin slagen kankers in een vroeg stadium op te sporen, zodat mensen een betere genezingskans hebben. Maar we moeten blijven zoeken naar manieren om mensen goed te informeren en zich te laten screenen."
Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker
Het aantal gevorderde dikkedarmkankers daalt, maar het verhogen van de deelname en een correcte opvolging blijven belangrijker dan ooit. Omdat het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker een gunstige impact heeft, worden vanaf 1 januari 2020 ook de 50-jarigen uitgenodigd.
Bevolkingsonderzoek Borstkanker
Bij het bevolkingsonderzoek Borstkanker merken we dat vergevorderde borstkankers minder vaak voorkomen bij vrouwen die zich regelmatig laten screenen. Vrouwen van 50-69 jaar worden om de 2 jaar uitgenodigd om deel te nemen aan het Bevolkingsonderzoek Borstkanker. Met een dekkingsgraad van 62,5% zit Vlaanderen bijna op de Europese richtlijn. Ook hier bewijst preventief screenen zijn nut.
Dr. Patrick Martens, directeur Centrum voor Kankeropsporing: “Onze gegevens tonen bovendien aan dat ongeveer 15% van de vrouwen uit de doelgroep nog nooit deelnam aan eender welke manier van borstkankerscreening. We zetten ons verder in om deze vrouwen toch te bereiken."
Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker
"Wat ons verontrust, is dat de deelname bij de jongste vrouwen (25-29 jaar) aan het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker gestaag daalt. In tegenstelling tot de jongste leeftijdsgroep stijgt de deelname in de oudere groep wel. We blijven ons inzetten om de 14% die zich nog nooit preventief heeft laten onderzoeken, toch te bereiken", gaat Dr. Patrick Martens verder.
Contacteer jouw Logo voor lokale cijfers.
